Google maps

Wyświetl większą mapę
Promocje

Decare Facebook
Decare Poleca

W nas trochę niedoceniany w krajach śródziemnomorskich jest jedną z popularniejszych roślin. Już starożytni Egipcjanie doceniali jej właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść karczochy?

Karczoch zawiera bardzo mało kalorii, co pewnie ucieszy osoby poszukujące składników, które bez większych problemów pozwolą im utrzymać wagę. Poza tym karczochy zawierają mnóstwo składników, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Wśród nich znajdziemy miedzy innymi dużą ilość błonnika, który pomoże uporać się z niepożądanym nadmiarem cholesterolu. Tak, więc wprowadzenie karczocha do codziennej diety pomoże nie tylko wyglądać szczupło, ale także zmniejszy ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Ponadto karczy zawierają dużo witamin i minerałów. Są wśród nich witaminy z grupy B, witamina C, bezpośrednio wpływająca na układ odpornościowy oraz witamina K, odpowiadająca z wytrzymałość kości oraz krzepliwość krwi. Zawierają także minerały takie jak miedź, wapń, potas, żelazo, mangan oraz fosfor.

Karczoch stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak parmezan i bazylia a także innymi składnikami na przykład pomidorami. Dlatego jest znakomitym dodatkiem do pizzy.


Ocena: 0 głosów
Powered by Lavina | Wykonanie Javatech | copyright 2010 A&D Factory